wigilia

Najczęściej do wieczerzy przygotowujemy się na dwa trzy tygodnie wcześniej. Zaczynamy od zakupowania produktów które trwają do świat. Ale bardzo dużo potraw przygotowane są w dwa dni przed wigilią albo w dzień wigilii. Najwięcej pracy maja kobiety w dzień wigilijny wtedy przygotowują potrawy, proszą o pomoc swoja rodzinę. W polskiej tradycji jest że wigilia powinna się składać z dwunastu potraw.

Najczęściej pojawia się na stole karp, który może być smażony ze śmietana, śledzie w oleju z cebula i śledzie pożydowska. Najbardziej pospolita zupa jest barszcz czerwony z uszkami, który praktycznie znajduje się na każdej wieczerzy. Gospodynie robią pierogi z kapusta i grzybami. Podstawowym daniem jest kapusta z grochem, kutia. Z kolei do picia jest kompot z suszu. Gospodynie najczęściej same przygotowują wszelkie potrawy mimo że schodzi im na to bardzo dużo czasu. W zależności od regionu potrawy na wigilie są bardzo zróżnicowane. Przeważnie potrawy wigilijne od wielu lat szykujemy te same.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *