wigilia

Wieczerza wigilijna do której siadamy po podzieleniu się opłatkiem składała się i obecnie składa z dań postnych. Który rodzaj i ilość posiłków określa obyczaj danego regionu. Oczywiście w niektórych domach podaje się posiłki w wigilię dwanaście dań gdyż jest w roku tyle miesięcy. Natomiast według innej interpretacji ze było dwunastu apostołów czyli uczniów Chrystusa. Oczywiście w innych gotuje się nieparzystą liczbę dań.

Im więcej jest potraw na stole tym większy dostatek będzie w przyszłym roku w naszym domu. Na stole na honorowym miejscu kładziono cały bochenek chleba i w niektórych rejonach kładziemy czosnek który dawała odporność na choroby, zdrowe zęby. Do najdawniejszych potraw jakie były podawane na stół jest kutia, która jest z maku i pszenicy utartych razem z miodem. Była to potrawa którą spożywano na stypach zadusznych. Na wigilijnym stole musiały się znaleźć potrawy z kapusty, rzepy, grochu i fasoli. Oczywiście nie może zabraknąć pierogów z kapusty. Suszone owoce z których gotowany jest kompot.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *