wigilia

Najbardziej uroczysta jest wigilia na którą przygotowuje się dwanaście potraw, która odpowiada liczbie apostołów. W przeszłości za szczęśliwe liczby uważano liczby nieparzyste. Najczęściej starano się przygotować jak najwięcej potraw gdyż zależało to od dostatku w przyszłym roku. Wedle zwyczaju do stołu powinna zasiadać parzysta liczba osób. Jedno miejsce wraz z nakryciem powinno być dla osoby które odeszły a tego dnia ma prawo przyjść i odwiedzić nasz. Miejsce to jest przeznaczone dla zabłąkanego wędrowca który może nasz odwiedzić.

Z kolei w dawnych czasach stawiano w kontach izb snopy zboża, mogło to być owies, pszenica czy żyto. Nad stołem wigilijnym wieszano gałąź sosny, która była przystrojona. Albo ścinano czubek sosny i wieszano ja nad stołem. Z czasem zaczęła pojawiać się choinka, która jest symbolem ducha i oczywiście płodności. Bardzo mocnym zwyczajem jest szopka w której znajduje się święta rodzina i zwierzęta. Święta kiedyś obchodzono bardzo uroczyście i przywiązywano duża uwagę do zwyczajów.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *